Rukkileib on Läänemere ümbruses põhiline toiduaine. Enne sõda tehti 3 sorti leiba: sai, peenleib, rukkileib. Kuigi täna on poes leiva ja saia valik väga rikkalik, eelistab kihnlane süüa oma kodus küpsetatud leiba-saia. Igal perel on oma maitse eelistused, kuid Kihnus küpsetatud leib maitseb saare külalistele alati ja seda ostetakse kaasa külakostiks sugulastele-tuttavatel. Leiva pikemaks säilimiseks lisatakse taignasse kartuleid, omapära ja toiteväärtust lisab soolaliha või soolaräim. Leib jäetakse puuahju aegamisi küpsema terveks ööks. Tulemuseks on kergelt suitsutatud ja magusaks muutunud leivapäts. Niisugune lihtne asi nagu omaküpsetatud leib, on Kihnu elulaadi osa. Memmed, kes küpsetavad leiba puuahjus ei julge elektriahjuga leiba tehagi, äkki ei tule välja.

Alati ei ole aega leiba küpsetada, siis on mõnus võtta üks hea tahe amps Rukkipalaga. Eriti hästi maitseb see siis, kui pearoaks süüa Kihnu kalurite püütud siiga või ahvenat ja magustoiduks vaarikakooki. Selleks ootame Teid Kihnu – aarete saarele!

Küüslaugune soolalihamääre Kihnu leival

Kihnu leib

200g soolapekki

2 küüslauguküünt

5 tl riivleiba

murulauku

Lõika soolaliha kuubikuteks, puhasta küüslauk ja vahusta kõik köögikombainis, kuni saad ühtlase segu. Sega saadud mass ja 3 tl riivleiba kokku. Vormi segust 1,5cm läbimõõduga pallid. Veereta palle riivleivas või hakitud murulaugus ja aseta mini Rukkipalale.

Sooaliha on vana talurahvatoit. Vanasti vahetati soolaräimed soolaliha või leivajahu vastu. Kihnus süüakse soolaliha meelsasti ka tänapäeval.

Kihnu Küek uõtab Teiti külä!