Jookide valikul eelistan naturaalseid jooke, mille valmistamiseks on kasutatud puhtaid tooraineid.

Kõige parem jook on puhas vesi. Kuid naturaalne mahl on konservandivaba energiapomm. Lapsepõlvest meenub kohe punasesõstra- ja õunamahl, mida jätkus alati kevadeni ja teinekord veel mitmeks aastaks. Täna on minu lemmikuteks rabarberimahl, aroonia-kirsimahl, külmetushaiguste ravimiseks teen mustsõstrasiirupit.

Eestlased valmistavad õlut põhiliselt odralinnastest, maitsestavad humalaga. Õlu on tõenäoliselt kõige vanem alkohoolne jook. Kihnus valmistatakse õlut ikka tähtpäevadeks ja pidustuste ajaks, talgutel on alati oma valmistatud õlu. Õlletegemine oli traditsiooniliselt meeste ülesanne. Igal meistril olid oma õlletegemisvõtted ja retseptid, erinevad maitse-, kangus- ja värviomadused. Õllevirdele lisati mõnes kohas kadakaleovett, leiba, toorest rukkijahu, tubakat ja isegi soolakilude keeduvett.

Vein on kõige mitmekesisem, kütkestavam ja romantilisem jook. Ta viib Su reisile kaugetesse paikadesse. Lahustab seina sõnaahtra paarikese vahel. Tiivustab kunstnikke ja sütitab poeete.

Naturaalset veini soovitan juua eheda maitse ja puhta koostise pärast. On ekslikult arvatud, et naturaalne vein maitseb alati veidralt. Erakordne värvus, puhas aroom ja värske maitse pigem üllatavad kui panevad kulmu kortsutama. Naturaalsete veinide peamine erinevus tavaveinidest, ja tihti ka tarbija jaoks olulisim, on sulfitite kogus, tavaveinis on neid juurde lisatud. Tasub aga tähele panna, et pelgalt mahevein ei ole veel tingimata naturaalne. Veinipudeli sildilt loetud “organic” ei anna veel tõestust selle joogi puhtusest, vaid kõigest marjade kasvatusvõtetest.

Naturaalsete veinide, siidrite ja õllede tootjad on käsitöölised, nende töö võtab aega, omab suuremaid riske ja nõuab pühendumist.